17 documentaires die je als fondsenwerver moet zien

Als je van het vak fondsenwerven houdt, vind je overal inspiratie. In boeken, in films en in documentaires. Deze 17 docu’s gaan over mensen die een positieve impact hebben in de wereld.

Mis je een documentaire die in deze top thuishoort? Laat het ons weten.

Veel kijkplezier. 🍿

1. The White Helmets (2016)

‘To save a life, is to save all of humanity’

Enkele vastberaden eerstehulpverleners riskeren hun leven om slachtoffers uit het puin te halen tijdens de dagelijkse aanvallen op burgers in Syrië. De vrijwillige hulpverleners van de White Helmets zijn na een bomaanslag altijd als eersten aanwezig. Hun werk is levensgevaarlijk, maar onmisbaar. Terwijl de bommen onophoudelijk vallen, zoeken deze echte helden naar overlevenden tussen het puin.

2. He Named Me Malala (2015)

Pakistaans meisje strijdt voor het recht op onderwijs

2012. De 12-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai komt bijna om het leven als een strijder van de Taliban haar in het hoofd schiet, omdat ze zich heeft uitgesproken tegen de Taliban en het verbod voor meisjes om onderwijs te volgen. Ze overleeft de aanslag en zet haar strijd voort. In 2014 krijgt ze daarvoor de Nobelprijs.
In deze documentaire vertelt Malala over haar familie, de relatie met haar ouders en jongere broers, haar strijd voor het recht op onderwijs, de aanslag op haar leven en de reden dat ze niet opgeeft.

3. The Cove (2009)

Dolfijnentrainer brengt misstanden in baai in beeld

Al sinds tv-held Flipper zijn dolfijnen populair en geliefd bij het grote publiek. Dolfijnen worden steeds meer gezien als een toeristische attractie. Mensen willen de dieren kunstjes zien doen of met ze zwemmen. Het gevolg? Een multi-miljoenen-industrie en de diersoort wordt bedreigd.
Het stadje Taijii in Japan is de grootste leverancier van dolfijnen ter wereld. Maar niemand weet of krijgt toegang tot wat daar nu werkelijk gebeurt in die dolfijnenbaai. In deze documentaire probeert befaamd dolfijnentrainer Richard O’Barry het gebied binnen te dringen, samen met zijn team en bewapend met ultramoderne apparatuur. Met schokkende resultaten.

4. Virunga (2014)

Dappere parkwachters beschermen natuurgebied

Het Virunga National Park lijdt onder de politieke turbulentie in Oost-Congo. Terwijl burgeroorlogen elkaar in snel tempo opvolgen, lijden mens en dier onder de excessen van het vele stropen en kappen. Een kleine maar dappere groep parkwachters probeert met de moed der wanhoop dit UNESCO-erfgoed te beschermen tegen stropers, gewapende milities en andere donkere krachten die uit zijn op Congo’s natuurlijke rijkdommen.

5. Period. End of Sentence. (2018)

Vrouwen rekenen af met stigma rondom menstruatie

Op het Indiase platteland is menstruatie nog een stigma. Generaties vrouwen hebben daardoor geen toegang tot de nodige voorzieningen. In een klein dorpje maken vrouwen goedkoop maandverband op een nieuwe machine. Hiermee vechten ze tevens voor hun (financiële) onafhankelijkheid.

6. Mission Blue (2014)

Het leven in de oceanen

Het leven in de oceanen sterft door vervuiling, overbevissing en verzuring. Volgens Sylvia Earle – een beroemde Amerikaanse oceanografe, diepzeeonderzoekster en auteur – zal dat resulteren in een ecologische catastrofe, met een verwoestende invloed op alles wat leeft op aarde. Dus ook op de mens.

7. Chasing Ice (2012)

Verbluffende beelden van smeltende ijskappen

Chasing Ice brengt de klimaatverandering op verbluffende manier in beeld en vertelt tegelijk het verhaal van een man met onstuitbare passie en drive.
James Balog, fotograaf voor National Geographic, heeft een missie: de smeltende ijskappen in beeld brengen. Samen met enkele avonturiers tast hij de grenzen af van de technologische (en menselijke) mogelijkheden. Hij brengt de diepgevroren wereld op een sprookjesachtige manier in beeld. Met behulp van time-lapse technologie geeft hij jaren weer in seconden. Zo zien we eeuwenoude ijslandschappen voor onze ogen veranderen.

8. City of Joy (2016)

Er is leven en kracht na de pijn

Documentaire over Congolese vrouwen die hun pijn omzetten in kracht. Deze vrouwen en meisjes waren slachtoffers van verkrachting tijdens het conflict in de Democratische Republiek Congo. In de ‘City of Joy’ leren ze om te gaan met hun verleden, weer van zichzelf te houden en om uiteindelijk leiders te worden in hun gemeenschap.

9. Batkid Begins (2015)

De wens van een kind raakt miljoenen mensen

Eén kind. Eén wens. Batkid Begins laat zien hoe de wens van de 5-jarige Miles miljoenen mensen raakte. De jonge leukemie-patiënt wilde voor één dag Batman zijn. Niemand had gedacht dat zijn wens een stad en een land voor een dag kon veranderen. Niet zijn familie. Niet zijn vrienden. Niet de duizenden vrijwilligers die van heinde en verre kwamen om zijn wens uit te laten komen. Maar het gebeurde.

10. Biking Borders (2021)

Een unieke fondsenwervingscampagne

Oud-klasgenoten en beste vrienden Max en Nono fietsen van Berlijn naar Peking om geld op te halen voor de bouw van een school in Guatemala. Ze weten nauwelijks wat hun te wachten staat en geen van beiden heeft ooit een lange afstand gefietst. Een unieke reis van 15.000 kilometer staat hun te wachten.

11. Bending the Arc (2017)

Hoe zien echte helden eruit?

Een groep dokters en activisten zette zich 30 jaar geleden in om levens te redden in een arm dorpje op Haïti. Hun werk groeide uit tot een wereldwijde organisatie die zich inzet voor gezondheidszorg voor de allerarmsten in de wereld. Deze documentaire vertelt het verhaal via interviews met dokters en patiënten.

12. How to Change the World (2015)

Het begin van Greenpeace

In 1971 vaart een groep vrienden een nucleaire testzone binnen. Hun protesten spreken bij velen tot de verbeelding. In deze documentaire laten de filmmakers een licht schijnen op de pioniers van Greenpeace en de hedendaagse groene beweging in het algemeen. Met archiefmateriaal dat nooit eerder is vertoond.

13. How to Survive a Plague (2012)

Dit verhaal over aids werd niet eerder verteld

Een groep activisten zonder wetenschappelijke opleiding infiltreerde in overheidsinstanties en de farmaceutische industrie. Daardoor werden veelbelovende medicijnen en nieuwe behandelingen voor aids in recordtijd opgestart. Dat maakte een eind aan een ware plaag en de ziekte werd beheersbaar.

14. Living on One Dollar (2013)

Hoe overleef je van maar één dollar per dag?

Living on One Dollar volgt de reis van vier vrienden. Samen reizen ze twee maanden door Guatemala met maar één dollar per dag om van te leven. Ze vechten tegen de honger, parasieten en financiële stress en ervaren wat miljoenen arme mensen op de wereld elke dag meemaken.

15. Gleason (2016)

Videodagboek van een ALS-patiënt

Op zijn 34e kreeg voormalig NFL-speler Steve Gleason de diagnose ALS, een dodelijke spierziekte die een voor een alle spiergroepen aantast. Artsen gaven Gleason nog twee tot vijf jaar te leven. Gleason maakte een videodagboek voor zijn zoon en we zien hoe hij zich samen met zijn vrouw, familie en vrienden inzet om geld op te halen voor ALS-patiënten.

16. Poverty, Inc. (2014)

Over de onbedoelde effectieven van ontwikkelingshulp

Hoe concurreer je met wat gratis is? Dat is een van de grote problemen van kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Ze proberen voedsel of andere producten aan de man te brengen, maar zien hoe de markt verpest wordt door hulporganisaties die alles gratis uitdelen.

Het is een van de onbedoelde negatieve effecten van ontwikkelingshulp die in deze film aan bod komen. De documentaire legt de vinger op heel wat zere plekken en probeert duidelijk te maken dat het anders moet én kan.

17. Budrus (2009)

Leider in een klein dorp verenigt de meest verdeelde mensen

Ayed Morrar heeft afscheid genomen van zijn comfortabele baan bij de Palestijnse Autoriteit als hij te horen krijgt dat de Israëlische regering van plan is om een scheidingsmuur dwars door zijn kleine agrarische dorpje Budrus te bouwen. Hij organiseert een bijeenkomst op het stadhuis. Hij nodigt Israëlische burgers uit en vormt een beweging met als motto ‘We can do it’. Tot ieders verbazing wordt Ayed de leider van de eerste ongewapende beweging die met succes Palestijnse gebieden behoudt en zelfs uitbreidt. Een prestatie die mede mogelijk wordt gemaakt door Ayeds 15-jarige dochter Iltezam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je meer tips ontvangen over het werven en behouden van donateurs?

Meer fondsenwervingsblogs