Welke verassende lessen over fondsenwerving leer je van deze 10 films?

Pak wat te drinken en iets te knabbelen en zak lekker onderuit. Met deze films combineer je het nuttige met het aangename.

Als je van fondsenwerven houdt, vind je overal inspiratie: in boeken, in documentaires en in films. Deze 10 films inspireren je vast, want ze gaan over mensen in hun zoektocht naar een positieve impact.

Ontbreekt er volgens jou nog een film? Laat het ons weten.

Veel kijkplezier. 🍿

1. Pride (2014)

Ben je dankbaar voor de steun die je krijgt?

Zomer 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) is in staking. Tijdens de Gay Pride Mars in Londen besluit een groep van homoseksuele en lesbische activisten geld in te zamelen om de families van de mijnwerkers te steunen. Maar er is één probleem: de mijnwerkers-unie schaamt zich ervoor om hun steun te ontvangen.

2. The Boy Who Harnessed the Wind (2019)

Jongen helpt zijn dorp

Malawi. De dertienjarige William Kamkwamba wordt van school gestuurd wanneer duidelijk wordt dat zijn ouders zijn studie niet meer kunnen betalen. Maar hij zit niet bij de pakken neer. Hij droomt ervan een windmolen te bouwen, zodat zijn dorp geen hongersnood lijdt. Hij gaat aan de slag met kennis uit boeken en de fiets van zijn vader.

3. The Blind Side (2009)

Wat betekent het om goed te doen?

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Michael Oher (Quinton Aaron), een jonge, dakloze Afro-Amerikaanse jongen. Op een avond biedt Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) Michael onderdak aan. Dat zet een reeks gebeurtenissen in gang die het leven van zowel Michael als dat van de familie Tuohy voorgoed zal veranderen.

4. About Schmidt (2002)

We verlangen allemaal naar een goed gevoel over onszelf

Het leven van Warren Schmidt (Jack Nicholson) verandert ingrijpend na de dood van zijn vrouw Helen, met wie hij 42 jaar getrouwd was. Wanneer hij met pensioen gaat, komt er bovendien een einde aan zijn baan als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Alsof dat nog niet genoeg is, staat zijn enige dochter Jeannie op het punt te trouwen met Randall, die hij niet goed genoeg voor haar vindt.

Warren besluit een kind in Tanzania te sponsoren en te gaan reizen om op zoek te gaan naar zichzelf. Hij bezoekt ook zijn dochter in een poging de kloof tussen hen te dichten én haar huwelijk tegen te houden. Ondertussen schrijft hij openhartige brieven aan de kleine Ndugu Umbo.

5. Project Christmas Wish (2020)

Laat dromen uitkomen

Lucy werkt in een speelgoedwinkel in het kleine plaatsje Elmhurst en laat al jaren kerstwensen uitkomen met haar organisatie Project Christmas Wish.

Het achtjarige meisje Max is onlangs met haar vader Lucas naar Elmhurst verhuisd. Sinds de dood van zijn vrouw drie jaar geleden vindt haar vader kerst niet leuk meer. Max wenst dat ze weer eens een kerst hebben als vroeger. Lucy laat Max’ wens uitkomen. En onverwachts laat ze daarmee ook haar eigen wensen uitkomen, als zij en Lucas dichter naar elkaar toe groeien.

6. Saint Judy (2018)

‘The fight for one is a fight for all’

‘Saint Judy’ vertelt het waargebeurde verhaal van Judy Wood, een alleenstaande moeder die naar Los Angeles verhuist en daar aan de slag gaat als immigratieadvocaat. In een belangrijke rechtszaak staat ze een Afghaanse immigrant bij die in haar thuisland vervolgd werd voor het openen van een meisjesschool. De immigratiezaak leidt uiteindelijk tot een wijziging van het nationale asielbeleid.

7. Terry (2005)

De wereld veranderen met een ‘marathon of hope’

Terry vertelt het verhaal van de 21-jarige Terry Fox. Hij wil Canada doorkruisen door elke dag 26 mijl te hardlopen, met als doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Terry noemt dit zijn ‘Marathon of Hope’. Hij heeft echter maar één been en moet de marathon dus met een prothese lopen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

8. Pay It Forward (2000)

“When someone does you a big favor, don’t pay it back… Pay It Forward”

De jonge Trevor krijgt een opmerkelijke nieuwe opdracht van z’n leraar maatschappijleer: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Trevor bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat ieder op hun beurt weer voor drie anderen moeten doen. In eerste instantie lijkt het idee te mislukken, maar na een tijdje slaat het toch aan. En dat brengt een geweldige verandering teweeg.

9. Mary and Martha (2013)

Gewone mensen kunnen verschil maken

De Amerikaanse Mary en de Engelse Martha hebben weinig met elkaar gemeen, behalve één vreselijke gebeurtenis: ze hebben beiden hun zoon verloren aan malaria. Mary begint een eenmanscampagne om het bewustzijn over de ziekte te verhogen. Martha gaat als vrijwilligster werken in het weeshuis waar haar zoon werkte. Uiteindelijk bundelen de twee vrouwen hun krachten en ze ondernemen een epische tocht om te proberen een verschil te maken in de wereld.

10. Breathe (2017)

Je leven wijden aan geluk en anderen helpen

De knappe, avontuurlijke en briljante Robin heeft nog zijn hele leven voor zich, als hij verlamd raakt door polio. Tegen alle adviezen in haalt zijn vrouw Diana hem naar huis. Haar toewijding, intimiteit en geestige vastberadenheid overstijgen zijn handicap en zorgen ervoor dat hij zich vrij voelt. Samen weigeren ze zich over te geven aan zijn lijden en transformeren ze het leven van anderen met hun humor, moed en levenslust.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je meer tips ontvangen over het werven en behouden van donateurs?

Meer fondsenwervingsblogs